A.Th. Sandbäcks Kakelfabrik 1878 - 1931

  Sandbäcks Kakelfabrik.

Bildkälla: Kalmar Läns Museum.   Fotograf: Okänd   

A.Th Sandbäcks Kakelfabrik grundades som Malmens Kakelfabrik av Adolphus Theodorus Sandbäck i Kalmar 1878. Sandbäck föddes i Mönsterås men tillbringade nästan hela sitt liv i Kalmar. Hans fabrik låg på Fabriksgatan 26 i Kalmar och hade från början relativt liten produktion, men efter en ombyggnation 1890 kunde verksamheten utökas. Han öppnade även kontor i Stockholm 1893, men det lades ner redan efter ett år. 
Fabriken skadades svårt i en brand 1902 men byggdes snart upp igen, då något större än ursprungsfabriken. Strax efter branden installerades också nya maskiner och produktionen kunde därmed utökas. Som mest hade de ett hundratal anställda och utförde ca 4000 bränningar per år. Tillverkningen bestod av kakelugnar, spis- och väggkakel, thebord och senare även fajanskrukor under namnet Kalmar Fajans, ofta dekorerade av konstmålaren John Sjöstrand. Det de tillverkade såldes i huvudsak inom Sverige, men de hade även stor försäljning till Norge under det tidiga 1900-talet.
A. Th. Sandbäck
John Sjöstrand
Sandbäck var allmänt impopulär och behandlade sina arbetare med total respektlöshet. Han var ständigt i konflikt med den fackliga organisationen och fabriken var ofta satt i blockad. 1913 löser han de fackliga problemen genom att avskeda hela sin personal, istället lägger han över hela produktionen på maskiner. När Sandbäck dog i mars 1915 var han god för en halv miljon kronor utöver den egendom han hade. 
Fabriken drivs vidare fram till 1931 då Upsala Ekeby köper den och vid årsskiftet 1931/32 läggs tillverkningen ner. De nytto- och prydnadsföremål som tillverkades vid fabriken signerades "S.K. A-B", ofta tillsammans med årtal.

Målarinnor på Sandbäcks Kakelfabrik. Bildkälla: Kalmar Läns Museum.   Fotograf: Okänd

  Interiörbilder från Sandbäcks Kakelfabrik.

Bildkälla: Kalmar Läns Museum.   Fotograf: Okänd   

Sandbäcks återkommande problem med fackförbundet och de frekventa blockaderna gjorde att tänkbara kunder inte kunde veta om fabriken var i drift eller inte. Därför tvingades Sandbäck att ibland annonsera på detta sätt.

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012