Firma Otto B Ohlsson Malmö 1917 - ca 1950
Otto B. Ohlssons fabriksbyggnad på Östra Fermvägen
Direktören, Grosshandlaren och Stuteriägaren Otto Bernhard Ohlsson föddes i Höör den 9 mars 1889 och var son till Byggmästare Ola Christiansson och Johanna Christersson. Otto var skolad i Tyskland under åren 1914-15 och gifte sig 1919 med Ebba Albertina Kjellström (1888-1964) och tillsammans fick de dottern Ingrid f. 1922. 
Otto startade en grossiströrelse i sorgeartiklar 1917, "Firma Otto B Ohlsson", och företaget gick mycket bra under hela sin verksamhetstid. Kring 1935 övertog de AB Malmö Kvarnstensfabriks lokaler i kvarteret Grytan på Östra Farmvägen i Malmö och några år senare 1939, lät han bygga ut fabriken med ytterligare en våning där de bl.a. inrättade familjens bostad. I den nya byggnaden fortsatte familjen Ohlsson att driva sin grossiströrelse med stor framgång.
Otto B Ohlssons keramik tillverkades vid Andersson & Johansson i Höganäs och skickades sedan till Ohlsson för slutlig bearbetning. Hos Ohlsson målades föremålen och försågs med den egna stämpeln "OBO Malmö". Exakt när grossiströrelsen upphörde har inte gått att få fram, men det bör ha varit kring 1950. Fastigheten ägdes av familjen Ohlssons efterlevande fram till 1987 då den såldes. 
Utöver sin grossiströrelse i sorgeartiklar, så drev han också företaget "AB Svenska Fullblodsstuteriet" i Malmö och i den verksamheten lyckades han uppföda ett flertal Derbyvinnare. Han satt dessutom som ordförande i Hingstföreningen Fairey, som ledamot i Svenska Kapplöpnings- och Hästägarföreningen, Skånska Fältrittklubben, Malmö Kreditförening och i Taxeringsnämnden. 
Otto avled 81 år gammal den 18 september 1970 och Ebba den 16 juni 1964. De efterlämnade en fond "För behövande, sjuka och åldringar inom församlingen".
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012