Mette Doller 1925-

Mette Therkelsen Nyborg, keramiker och bildkonstnär föddes i Köpenhamn 1925. Hon kommer från en utpräglad konstnärsfamilj där fadern var arkitekt och modern bildhuggare. Hennes nio år yngre bror Anders Nyborg är idag en internationellt känd konstnär.

Mette Doller vid A&J 1953
Mette startar sin karriär som keramiker på 1940-talet, under den Tyska ockupationen av Danmark. Hon börjar med praktik och studier hos "Gutte Eriksens Jyske Kunstakademi" och fortsätter därefter till Konsthantverksskolan i Köpenhamn. Efter fullbordad utbildning 1945 reser hon till Norge där hon tillbringar ett år hos den kände keramikern Jens von der Lippe och hans hustru Margrete Lund. 1947 har Mette gift sig med konstnären Jens Doller och tillsammans öppnar de sin första gemensamma verkstad i Örholm strax utanför Köpenhamn. De är verksamma i Örholm från 1947 till -49, därefter flyttar de till Svaneke någon kilometer norr om Grisby på Bornholm. Här driver de sin verksamhet fram till 1964.
1953 lämnar Mette verkstaden i Svaneke för en kort sejour i Sverige. Hon får anställning som assistent och formgivare hos Andersson & Johansson i Höganäs och blir därigenom företagets första konstnärligt utbildade person. Hon har även en del uppdrag för Elbogen i Malmö vid denna tid. Redan 1955 är hon tillbaka hos sin make i Svaneke och där stannar paret Doller till 1964. 
Mette Doller demonstrerar dekorationsteknik vid A&J 1953
1965 lämnar de Bornholm och flyttar till Aerö på Söderjylland. Där fortsätter de att arbeta med sin konst, Mette drejar och dekorerar, medan maken Jens glaserar och bränner. Mette gjorde urnor, fat, skålar och vaser, ofta med vacker målade motiv av människor.
Hon har blivit mycket uppskattad som konstnär och keramiker och hennes alster har väckt intresse långt utanför Danmarks gränser. Mette har haft utställningar på Galleri Svaneke på Bornholm, som för övrigt drivs av hennes bror Anders, samt i övriga delar av Danmark. Hon har dessutom haft flera egna utställningar i Spanien.
År 2000 avlider Jens Doller och Mette lever därefter ensam i hemmet på Aerö. År 2004 återtar hon sitt gamla flicknamn och heter därefter Mette Nyborg. Mette är, trots att hon nästan är blind, fortfarande verksam som bildkonstnär och författare. Idag (2018) bor hon i Hörsholm utanför Köpenhamn. Hennes föremål signerades "MD", "Doller" eller "Doller Danmark".
Exempel på signaturer av Mette Doller

Tack till Bengt Petersson för kompletterande information. Bilderna på Mette Doller är publicerade med tillstånd av Höganäs och Kullabygdens Bildarkiv

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012