Marianne Westman 1928-2017

Ingeborg Marianne Westman, keramiker, textilkonstnär och formgivare, född i Falun den 17 juni 1928, dotter till grosshandlare Tore Westman och hans hustru Margit. Marianne studerade på Konstfack i Stockholm under perioden 1946-50 med bl.a. Edgar Böckman som lärare och 1951 gifter hon sig med Bertil Ehnhage.

Under tiden vid Konstfack arbetar Marianne tidvis också för Gabrielkeramik i Timmernabben, dessutom skapar hon dekoren Mon Amie, en dekor som senare kom att bli en av Rörstrands mest populära dekorer. I mitten av 1950-talet startar hon "Westmans textilateljé" i Falun som 1966 byter namn till "Westman Design".
Då Marianne avslutat sina studier vid Konstfack 1950 anställdes hon som formgivare på Rörstrands Porslinsfabrik. Där skapade hon förutom Mon Amie även serviser och dekorer som exempelvis Picknick, My Garden, Annika, Elisabeth, Meny, Piggelin, Maya, Peru, Frisco, Sippa, Mira Mare, Red Top, Pomona, Inga, Evergreen, Le Chef, Cherie, Petra och Flori m.fl.
1971 sades mer an 200 anställda upp från Rörstrand, de flesta var formgivare och trots att Mariannes produktion stod för nästan hälften av Rörstrands försäljning, fick även hon gå. Hon börjar istället att formge för Skrufs Glasbruk och de två tyska porslinsfabrikerna Hutschenreuter och Kahla. Samarbetet med Skrufs Galsbruk pågick fram till 1977 och med de tyska fabrikerna till 1993. 
2008 återupptog Rörstrand produktionen av Mon Amie och 2009 startade Marianne ett samarbete med Almedahls Tyger i Kinna. Almedahls tillverkade servetter, kuddar och plädar i textil, dessutom skärbrädor, brickor och tallrikar m.m i trä, alla med dekoren Picnick. Hon har gjort studieresor i Europa och Sydamerika, utfört keramiska väggdekorationer i Eskilstuna kulturhus och i Sörbyskolan i Gävle. Hon är representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Faenza i Italien och i Stedelijk Museum i Amsterdam. Hennes föremål bär oftast fabriksstämpel tillsammans med monogramsignaturen "MW". Marianne avled i Falun den 15 januari 2017.

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012