Frans Schildmeijer 1934-
Frans Schildmeijer, keramiker född i Amsterdam 1934. Han utbildade sig vid Konstfack i Amsterdam och började sedan arbeta som keramiker i samma stad under en kortare period. 1956 flyttade han till Segerstad på Öland där han öppnar sitt eget krukmakeri. Fyra år senare 1960, flyttar han till Borgholm där han får hyra ett gammalt garveri och kan fortsätta sin verksamhet.

På förslag av Ölands Hembygdsförening fick Frans i uppdrag att komma med en idé om en Ölandssouvenir. Hans förslag var att tillverka en replika av ett gammalt forntida fynd gjort på Gotland, en kruka som bedömdes vara ca 2000 år gammal. Hembygdsföreningen tyckte det var en god idé och därefter började Frans att tillverka den nu så kända Ölandskrukan.
Försäljningen av Ölandskrukan gick trögt i början, mycket på grund av att Hembygdsföreningen glömt att göra reklam för den nya souveniren. Men när bron mellan fastlandet och Öland öppnades 1972 fick Frans ett riktigt uppsving. Antalet kunder ökade kraftigt och han sålde keramik i stora mängder. Ölandskrukan blev så populär bland turisterna att den t.o.m. gick på export till USA. Under sommarmånaderna hade Frans 4-6 anställda för att kunna hinna med. Nu tillverkade Frans inte bara Ölandskrukor, han hade också teserviser, skulpturer, figurer och en hel del bruksgods på programmet.
År 2000 bestämmer sig ägaren till fastigheten att säga upp kontraktet med Frans och han blir mer eller mindre utkastad från sin verkstadslokal. Anledningen var att få in nya hyresgäster och att samtidigt kunna höja hyrorna. Frans tar då med sig drejskivorna hem till bostaden där han fortsätter med keramik i liten skala under ytterligare 4 år. Den populära Ölandskrukan tillverkas nu i Polen. Frans Schildmeijers föremål är signerade "Schildmeijer" och "Öland".

Textunderlag: Frans Schildmeijer

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012