Eugen Trost 1898-1983

Eugen Trost, dekoratör och formgivare, född Schramberg Tyskland den 25 november 1898. I samband med första världskrigets utbrott inkallades Trost till armén och stationerades i västra Frankrike. Där blev han sårad av en granat och skickades hem. När kriget var över fick han både praktik och utbildning vid Schramberger Majolikafabrik, därefter sökte han anställning på en stengodsfabrik utanför Hamburg.

1922 såg Trost en annons i en tysk tidning om att Gefle Porslinsfabrik i Sverige sökte både dekoratörer och arbetsledare till måleriavdelningen. Han nappade på annonsen och samma år reste han till Gävle och fick anställning på fabriken.
Under sin tid i Gävle skapade Trost 78 dekorer och glasyrer. Mest känd är väl Rubin, en skapelse som f.ö. hatades av Percy, samt Zebra och Gyllen. Trost målade även brickor, tallrikar och andra jubileumsföremål. Från början var han anställd som chefsdekoratör, men senare blev han också verkmästare. I hans arbetsuppgifter ingick även att utbilda nya dekoratörer.
Trost arbetade främst utifrån Arthur Percys ritningar och det skulle dröja ända fram till 1929 innan han skapade sin första dekor Märta, något han firade genom att gifta sig med Ruth Hildeborg (1903-1992). Han har undervisat i porslinsmålning på ABF och Husmodersföreningen och vunnit stor beundran för sina föremål vid utställningar i både Paris och Stockholm. När vi kommer in på 1960-talet drabbas Trost av en hjärtattack och 1963 tvingas han pensionera sig. Han avled i Gävle 20 år senare, den 12 juli 1983. Hans föremål signerades "Trost" eller bara "T".
Exempel på stämplar och signaturer

     
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012