Carl Milles 1875-1955

Carl Wilhelm Emil Milles, autodidakt skulptör född Andersson i Lägga socken den 23 juni 1875. Han var son till Major Emil Anderson och Walborg Tisell, bror till skulptrisen och författarinnan Ruth Milles. Carl gick på läroverket i Stockholm där han utbildade sig till snickare. Därefter arbetade han under en kort tid i yrket för att sedan fortsätta sin utbildning vid Tekniska Skolan. 1897 får han ett mindre stipendium och med detta i fickan beger han sig till Paris för att avsluta sin utbildning som ornamentsbildhuggare på Académie Colarozzi.
Efter bara tre månader avbryter han sin utbildning. Han beslutar sig istället för att börja hos Injalbert för att få en mer konstnärlig inriktning på studierna, men även här blir tiden kortvarig. Han inser snart att han inte har de ekonomiska möjligheter som krävs för att kunna fullfölja utbildningen hos Injalbert. Han slutar där och ägnar sig fortsättningsvis enbart år självstudier och av denna anledning kan han, enligt egen utsago, tituleras "autodidakt skulptör".
Carl slår sig ner på Rue des Fourneaux, en liten och anspråkslös gata till största delen befolkad av människor med konstnärsateljéer och tvättinrättningar. Här disponerar han en ateljé i huset på nummer 9, även kallad "Villa Gabriel". Något år senare byter gatan namn till Rue Falguiére efter en av Frankrikes störste och mest kända skulptörer. Under den första tiden förlägger han sina studier till djurparken Jardin des Plantes i Paris, där kan han gratis välja och vraka bland de två och fyrbenta modellerna.
 Efter ca ett år i Paris kommer även hans syster Ruth dit. Hon flyttar in hos honom och tillsammans bildar de ett bolag där de säljer små skulpturer och sagofigurer. För att anpassa sig till det franska språket byter de också efternamn till Milles, eller Millés med apostrof över "e" som det från början var tänkt. På bara fem år gör sig Carl ett namn. Hans arbeten vinner erkännanden i hela Europa och från att ha varit helt okänd blir han nu jämförd med de största av skulptörerna, åtminstone i vårt land. På världsutställningen i Paris 1900 belönas han med silvermedalj för en skulpturgrupp i marmor och 1905 finner kärleken och gifter sig med den österrikiska porträttmålarinnan Olga Granner. Paret reser till Sverige 1906 och gör därefter studieresor till Frankrike, Belgien, Tyskland och Holland.
1910-talet är en god period med stora framgångar, bl.a. på Baltiska utställningen i Malmö 1914. Perioden 1920-31 arbetar han som lärare på Kungliga konsthögskolan i Stockholm, samtidigt deltar han i utställningar i Lübeck, Hamburg, London och USA. Milles besök i USA 1929 ger bestående intryck. När han slutar på Kungliga konsthögskolan 1931, tar han med sig Olga och reser tillbaka till USA, de bosätter sig i Bloomfield Hills utanför Detroit. 1945 blev han Amerikansk medborgare. 
Några av somrarna efter 1945 tillbringades på Millesgården i Sverige och i början av 1950-talet flyttade paret Milles tillbaka till Rom där han fritt förfogade över en bostad tillhandahållen av ett amerikanskt universitet. Carl Milles arbetade i gips, trä, brons och sten. Han avled den 19 september 1955 och Olga 12 år senare 1967. Föremålen signerades "Carl Milles" eller "C. Millés".
Exempel på signaturer

 
Mer info på sidan om Ruth Milles
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012