Carl Johan Johansson 1858 - 1940
Carl Johan Johansson, konstnär och dekormålare, född i Målilla i Kalmar län den 13 november 1858. Carl Johan började sin anställning på Rörstrand 1870 och bosatte sig i fabrikens arbetarebostad nr 24. Något år senare träffade han Augusta Charlotta Herlin, född i Stockholm 1859 och när första barnet föddes 1881 bodde de i Frösunda. När de gifte sig 1887 hade de hunnit med att få ytterligare ett barn, det skulle bli totalt fem. 
Carl Johans dekorer kan hittas på serviser och prydnadsporslin, kakelplattor och thebord. Förutom för Rörstrand, så utförde han även dekorationsarbeten åt St. Eriks Lervarufabriker. På Tekniska Museets hemsida kan man bl.a. läsa följande: Det sista som fabriken tillverkade i Stockholm, var en liten elegant krämkopp i gustaviansk stil. Den gjordes bara i ett enda exemplar och den 28 oktober 1926 dekorerades den högtidligen av fabrikens skickligaste porslinsmålare, då 71-årige Carl Johan Johansson. Han hade arbetat vid Rörstrand i 56 år och var en av fabrikens mest respekterade anställda. När Carl Johan hade signerat koppen i botten, bröt han sönder målarpenslarna och kastade dem. En tvåhundraårig verksamhet i Stockholm var därmed avslutad.
Carl Johan Johansson signerade sina målerier med "C.J.J." under eller vid sidan av Rörstrandsstämpeln. Han avled i Holmhyddan Solna den 30 juni 1940.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012