Carl Frisendahl 1886-1948

Lennart Carl Ossian Frisendahl, konstnär och skulptör, född i Ådals-Liden Västernorrland den 14 augusti 1886, son till prosten Viktor Bernhard Frisendahl och Lydia Vilhelmina Lindahl. Utbildad på Läroverket i Härnösand där han också fick ekonomisk hjälp av några brukspatroner att ta sig till Paris för att studera vidare. Från 1906 skulptur och teckningsstudier vid Académie Colarossi och Académie Chaumiêre i Paris. 1908 deltog han i sin första utställning på Salon d'automne och under sin verksamma tid kom han även att delta vid utställningar på National des Beaux-Arts, Tuileries i Rom, Göteborgs Konsthall och Gallerie Moderne i Stockholm, dessutom i München och Edinburgh. På Sundsvalls Museum finns även en permanent utställning över Frisendahls konst, samt en kopia av hans ateljé i Paris.
I mitten av 1920-talet gifter han sig med Marie Barbeaux och öppnar egen ateljé på Avenue de Châtillon. Carl ägnade sig mest åt djurmåleri, men gjorde även en del större och mindre skulpturer tillsammans med kvinnofigurer och byster i brons och terrakotta. Bland hans mest kända skapelser finns bl.a. fontänen Näcken, flottarmonument i Sollefteå, skulpturen Sorg på Härnösands kyrkogård samt det vilande vildsvinet på Sundsvalls Museum. En del av hans konst finns också att beskåda på  Moderna Muséet och Nationalmuseum i Stockholm. 
Carl Frisendahl tillbringade hela sitt vuxna liv i Paris. Han gjorde bara några enstaka besök i Sverige och då i samband med utställningar eller då någon av hans skulpturer skulle avtäckas. 1942 gjorde han ett försök att återanpassa sig till det Svenska samhället, men flydde snabbt tillbaka till ateljén i Paris där han i stillhet kunde utveckla sin konst. De sista åren var han svårt sjuk och bosatt i Schweiz.
Carl Frisendahl avled i Schweiz den 18 mars 1948 och till hans minne anordnades en minnesutställning på Gallerie Blanche i Stockholm året efter. 
Han signerade sina arbeten "C. Frisendahl".

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012