Bror Hjort 1894-1968

Bror Leonard Hjort, konstnär och skulptör, född i Dalboda Björklinge mellan Uppsala och Älvkarleby den 22 april 1894. Han är utbildad i Stockholm under lärarna Hallström och Emil Hellbom därefter studier i Köpenhamn 1919-20. Han reste därefter till Paris där han var studerade hos skulptören Antoine Bourdelle på konstskolan Académie de la Grande Chaumière 1921-1925.
Bror Hjort hämtade sin inspiration i folkkonsten och arbetade både som målare och skulptör. Hans motiv var ofta storskaliga och grovhuggna och bestod oftast av spelmans- och religiösa motiv, flera av dem gjorda för kyrkor och offentliga platser runt om i landet. Han arbetade helst direkt i skulpturens slutliga material som exempelvis trä eller gips i vita och gulbruna toner.
Annars var Bror Hjort lite reserverad mot det offentliga. Ingen monumeltalskulptör har fått färre uppdrag än Bror Hjort. Hans okonventionella skulpturer väckte ofta förtret och missbehag hos sina beställare vilket senare kom att ligga honom till last. Vid Karolinska Sjukhuset gjorde några professorer ett uttalande i samband med hans altaruppsats för sjukhusets gravkapell.
Kommentaren löd "Hans Kristusfigur måste lida av minst 7 sjukdomar med dödlig utgång, trots att trämask kunde vara den enda tänkbara sjukdomen i denna målade relief". Han anklagades också för att hans gestalt av Engelbrekt var patetisk. Engelbrekts utåtsträckta knutna näve kunde uppfattas som en kommunistisk gest istället för att representera svensk motståndsvilja. Exemplen för liknande påhopp är många och i hans Uppsalamuseum finns flera refuserade förslag bevarade.
Han tackade nej till att representera Sverige vid en utställning i Biennalen Venedig. Anledningen var att han kritiserats för att vara för "provinsiell" för en en internationell utställning. Han tackade också nej till att delta i en tävling för utsmyckning vid Sergels Torg.
Bror Hjort återvände till Uppsala i Sverige 1930 där han uppförde ett ateljéhus som numera är museum. Bland hans offentliga verk kan nämnas Laestadiustriptyken för Jukkasjärvi kyrka, Näckens polska Utanför tågstationen i Uppsala, Gås Anders staty vid Björklinge Kyrka m.fl. Hans konst finns representerad vid Moderna Museet och Nationalmuseum i Stockholm, Waldemarsudde, Göteborgs Konstmuseum, Nationalgalleriet i Oslo, Statens Konstmuseum i Köpenhamn m.fl. Han avled i Uppsala den 21 maj 1968. Hans föremål är signerade "Bror Hjort".

         

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012