Birger E. Nilsson (BEN) 1918-2003
Birger E Nilsson - självporträtt
Birger Emanuel Nilsson (BEN), målare och keramiker, född i Björkfors Nederkalix socken den 28 juli 1918, son till Oskar E Nilsson och Hilda E Morin, från 1947 gift med Gunhild Johansson. Birger lämnar Norrland 1949 för att under ett år gå i lära hos Karl Anjou i Skene, därefter praktik hos Christian Fredriksen på Osa Keramik i Danmark. 
När Birger återkommer till Sverige i början av 1950-talet, öppnar han egen keramikverkstad i Veinge utanför Laholm. Där tillverkar han främst bruksgods som exempelvis kannor, muggar, vaser, fat och skålar i stengods, ofta med kornig enfärgad och lågmäld glasyr. Birger har även gjort glaserade reliefter, arbeten i keramikmosaik och en större väggmålning "Sagoskogen" för Björkfors Skogsgård i Norrbotten. Birger flyttar så småningom till Kungsholmen i Stockholm där han den 20 februari 2003 avlider i sitt hem på Fridhemsgatan 18. 
Birger har fått flera stipendier och haft separatutställningar hos Konsthantverkarna i Stockholm och i Röhsska museet i Göteborg. Han har dessutom deltagit vid utställningar i Danmark, Italien, Mölndal, Boden, Kalix, Borås och Göteborg mfl. Hans föremål är signerade "BEN".
Exempel på signatur

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012