Alfred Ohlson 1868-1940
Karl Alfred Ohlson, skulptör och bildhuggare, föddes i Klara församling, Stockholm, den 13 februari 1868, son till snickaren Jöns Olsson och Frederika Margaretha Wilhelmina Scharin. Alfred är i huvudsak självlärd, även om han redan som 14-åring arbetade hos en bildhuggare och gick en kortare kurs på Tekniska Skolan i Stockholm. Han gjorde heller aldrig några utlandsresor som många av hans kollegor gjorde vid denna tid. Trots sin ringa utbildning blev han ändå en uppskattad skulptör, bildhuggare och medaljgravör med flera uppdrag runt om i Sverige. Alfreds goda kunskaper kan istället tillägnas C.G. Hallberg AB i Stockholm där han var anställd under några år i början av 1900-talet och utförde flera vackra arbeten i ädla metaller.
Några av Alfreds mest kända skulpturer är portalen i Skara domkyrka, Karl XIV Johan i Örebro, Smålandsryttaren i Eksjö samt kopian av St. Göran i Stockholms storkyrka. På 1920-talet gjorde han en del gravyrarbeten åt bl.a. Sporrong och under de sista åren gjorde han även gravskulpturer, plaketter och porträttmedaljonger. En del av hans mindre arbeten utfördes i sandsten och elfenben.

Under 1920-talet var Alfred bosatt på Birkagatan 19 i Stockholm och hade sitt bildhuggeri på Ynglingagatan 17. Han deltog aldrig i några utställningar, men finns ändå representerad på Nationalmuseum i Stockholm.

Alfred avled som änkling i Högalid Stockholm den 7 maj 1940. Hans föremål signerades "Alfred Ohlson".

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012