Aina Masolle Stenberg 1885-1975
Aina Gerda Lucia Stenberg kom från en välbärgad Stockholmsfamilj där man höll sig med tjänstefolk. Hon föddes i Stockholm den 6 oktober 1885 och var ett av 8 barn till grosshandlare Svante Axel Stenberg och Lucia Vendla Johanna Vennerström. Hon fick sin utbildning vid Konstfack, Althins Målarskola och Konstakademin i Stockholm. Utöver detta har hon vidtagit studieresor till England och Frankrike.
Aina började redan i tioårsåldern att rita Jul- och Påskkort som hon till sin stora glädje fick utgivna av en förläggare. 26 år gammal 1911, gifter hon sig med Erik Helmer "Masolle" Olsson (1884-1969) och som nygifta flyttar de till ett timmerhus vid Siljan i Siljansnäs.

Aina fortsatte att även i sitt vuxna liv teckna Jul- och Påskkort, totalt skulle det bli över 5000 motiv. Hon målade sagomotiv till egna och andras böcker, broschyrer för Röda Korset och andra illustrationer. 1933 tecknade hon Sveriges första adventskalender, ett uppdrag som skulle pågå ända fram till 1964.
Från mitten av 1970-talet har adventskalendrarna sålts i nytryck och hennes julmotiv har använts på en servisserie från Rörstrand. Aina Masolle Stenberg avled på Erstag i Stockholm den 2 oktober 1975. Hennes Rörstrandservis signerades "Aina Stenberg" tillsammans med Rörstrand.
Exempel på stämpel

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012