Staffordshire England
Minerva Works i Fenton startades redan på 1760-talet av familjen Broad. Bara några få år senare, sökte de nya hyresgäster till sina lokaler på Park Street, men det skulle dröja ända till 1806 innan familjen Manson tar över lokaler och verksamhet.

Liksom så många andra porslin och fajansfabriker, så bytte denna ägare flera gånger under årens lopp. Det var först 1897 som viss stabilitet infann sig, och namnet Staffordshire dök upp i fabrikens namn. 1948 bytte fabriken namn till The Crown Staffordshire China Co Ltd, och 1973 blev man en del av Wedgewoodgruppen.
Detta är bara en av historierna bakom namnet Staffordshire. Staffordshire är ett område i England, där det redan på 1600-talet fanns krukmakare. Under 17 och 1800-talet växte det fram en mängd porslins och lergodsfabriker i området. De var nära förknippade med varandra, och använde ofta samma maskiner och formar för sin tillverkning.
Stämplar och Signaturer - Klicka här
Föremål från Staffordshire kan ibland vara lite grova och otydliga i sin uppbyggnad, som man t.ex ser på kärleksparet här nedan. Det gjordes mängder av figuriner och prydnadssaker, och mest kända är väl Staffordshirehundarna (övre bilden). Något man också tillverkade, var figurinuppsättningar av historiskt intresse, som t.ex kända personer eller personligheter, minnesvärda händelser o.s.v. Andra välkända föremål, är de s.k. Toby Jugs. Det var muggar och kannor i form av huvuden. Det tillverkades naturligtvis också Mat, The, och Kaffeserviser m.m.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012