Dresden

Dresden är inte en enskild porslinsfabrik, utan startades mer som ett förbund mellan flera olika porslinsdekoratörer i den tyska regionen Saxen. Det tillverkades alltså inget porslin i Dresden. Staden blev en samlingspunkt på 1800-talet för kultur och skapande. Det kunde vara dekoratörer, målare, skulptörer o.s.v. År 1883 skapade fyra duktiga porslinsdekoratörer ett gemensamt varumärke, den blå Dresdenstämpeln. Det var Richard Klemm, Donath & Co, Oswald Lorentz och Adolf Hamman. Med tiden började fler porslinsmålare att använda namnet Dresden i sina stämplar. Varifrån kom då porslinet ? Ja, det är många som påstår att Meissen stod för det mesta av halvfabrikatet. Det kan gott stämma då Meissenfabriken bara låg ett par mil från Dresden och det var just där som Meissen sålde mycket av sin produktion.
Det betyder att porslin från 1800-talet och en bit in på 1900-talet som är stämplat Dresden, mycket väl kan vara tillverkat i Meissen. Det typiska med Dresdenporslin är Rokokostilen, en stil som sedan anammats av många fabriker runt om i världen. Det fanns över 200 målarverkstäder i Dresden mellan 1855 och 1944 och man kan påstå med relativt god säkerhet, att ursprunget till porslinsdekorationer i rokoko ligger i regionen Saxen. 
Märkningen Dresden kan förekomma på många olika tillverkningar från fabriker runt om i världen, bl.a Sverige och England. Denna märkning betyder bara att det är ett mönster som skapades av porslinsmålare i tyska Saxen någon gång på 1700-talet, på samma sätt som vi idag ser ordet Delft på vissa saker. Delftfabrikerna upphörde i mitten av 1800-talet, men vi ser ändå stämpeln Delft på nyproducerat porslin. Fabriksstämpeln avslöjar nästan alltid om det är porslin från Dresden eller från någon annan fabrik.

Exempel på Dresdenstämplar
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012